یک سفر رویایی با غزال

یک سفر رویایی با غزال خط ساحلی

نوشته شده توسط غزاله هنرور |

قونیه شهر مولانا

قونیه یکی از شهرهای ترکیه است. قونیه یک شهر مذهبی است مشروب فروشی ها محدود و فوق العاده انرژی مثبتی دارد این شهر مترو ندارد ولی مردم برای رفت و آمد از تراموا و تا کسی استفاده میکنند.

مقبره ی حضرت مولانا و شمس و سالن زیبای رقص سما از مکانهای دیدنی قونیه است. مرد در این شهر به اشعار و داستانهای مولانا بسیار اهمیت میدهند و ان ها را سرلوحه زندگی خویش قرار میدهند و روی انسان بودن تمرکز دارند . مردم قونیه مردمانی مهربان و مهمان دوست هستند

آرامگاه حضرت مولانا که محل زندگیش هم بوده امروزه به یکی از موزه های پر بازدید در شهر قونیه تبدیل شده است. زادگاه این شاعر ایرانی بلخ( خراسان قدیم که امروزه افغانستان نامیده میشود) بوده وی بیشتر عمر گوهربار خود را در قونیه گذراند و پس از مرگش در پیکر وی در همان به خاک سپرده شد. با اینکه اشعار مولانا شهرت جهانی دارد ولی بیشتر اشعارش به زبان پارسی سروده شده است.

وجود موزه و آرامگاه مولانا به شهر قونیه لقب پایتخت معنوی ترکیه و همچنین شهر درویش های را داده است که مراسمی مخصوص به نام رقص سماع را برای بزرگداشت این شاعر بزرگ  ایرانی را در سالنی کنار آرامگاه آن مرحوم برگزار میکنند

بهترین هتلهای قونیه ددمان – هیلتون – دیاموند و هتل درگاه هستند.

افسانه ای در یونان باستان آمده که اژدهایی بر این شهر چیره شده بود و هر وقت به شهر حمله میکرد دختران و زنان را میبلعید پرسیوس پسر ژوپیتر اژدها را نابود کرد و مردم شهر را نجات داد. مردم شهر برای قدردانی از پرسیوس تصویر او را بر سر یکی از دروازه های شهر آویختند.

غذا در قونیه

تغذيه و مصرف مواد غذايی خوب،‌ یکی از لذت های مردم قونیه ست. از مهم ترین غذاهای ترکی که تو شهر قونیه می تونین تستشون کنین می شه به سوپ رشته، کباب تنور، کباب بره، خوراک تریت، پیتزای اتلی کمک، کوفته، پلو گوشتی، دلمه گوشت، دلمه برگ مو و حلوا اشاره کرد. 

رستوران مولانا یکی از معروفترین رستورانای این شهره که غذاهای لذیذی را میتوانید در آنجا میل کنید. رستوران سیله کناک هم یکی از رستوران های خوب قونیه با محیطی سنتی میباشد.  رستورن کمو، رستوران سوماتچی و کباب بره علی بابا هم از رستورانهای معروف این شهر هستند. یکی از غذاهای سنتی معروف این شهر،  پیتزا اتلی اکمک هست که می توان آن را در رستورانهای هوزان اتلی اکمک وبلو لوکانتاسی پیدا کرد. رستوران لکمهانه، رستوران هاجی شکرو و رستوران تریتچی هم از رستورانهای خوب قونیه هستند که توریستهای زیادی را جذب خود کرده است.

مکان های گردشگری


دهکده سیله 

سیله یه دهکده تاریخی ترکی در نزدیکی شهر قونیه است. سیله یکی از چندین روستا در کل ترکیه ست که اهالی آن تا سال ۱۹۲۲ به زبان کاپادوکیای یونانی صحبت می کردند. اهالی آن بیش از ۸۰۰ سال زندگی مسالمت آمیز در کنار ترک ها داشتند. این دهکده امروزه یکی از جاذبه های تاریخی و زیبای قونیه به حساب می اید، همچنین مکانی مناسب برای خرید کردن میباشد.

موزه ی حضرت مولانا

موزه مولانا که از پر جاذبه ترین اماکن گردشگری ترکیه در شهر قونیه است، شامل یک مناره ی سبز رنگ منحصر بفرد، با سقف مخروطی شکله، که مقبره مولانا جلال الدین فیلسوف و عارف مشهور در آن قرار گرفته و به عنوان نماد شهر قونیه محسوب می شه. موزه مولانا در اصل محل زندگی مولانا جلال الدین رومی و مرکزی برای فرقه تصوف بوده که در سال ۱۲۷۴ بدست معمار «بحرالدین تبریزی» و به دستور «حسام الدین چلبی» ساخته شد.
در زمان حیات مولانا، سلطان «علاءالدین کیکابد» که مولانا رو به قونیه دعوت کرده بود، باغ رز خودش را برای دفن پدر مولانا «بهاالدین ولد» اختصاص داد. تقریبا ۴۲ سال بعد یعنی در سال ۱۲۷۳، خود مولانا رو هم در همین محل و در کنار پدرش به خاک سپردند. مسجدی کوچک و نیز سماع خانه ای در سمت چپ بنا قرار دارند. سماع خانه محل رقص سماع دسته جمعی دراویش است که ابزارآلات موسیقی، دیوان اصلی مثنوی، فرشی که مولانا بر روی آن عبادت میکرده و دست نوشته ای تاریخی بر روی پوست بز در آنجا نگهداری می شود. فرشی منقش به کعبه که از ابریشم و پشم در ایران بافته شده هم در سمت چپ محراب موزه مولانا قرار دارد که بسیار زیباست.


مدرسه و موزه مناره

 

این مدرسه که در سال ۱۲۷۹ میلادی ساخته شده، از جاذبه های تاریخی و بسیار مهم شهر قونیه محسوب می شه و الان به موزه چوب و سنگ تبدیل شده است.

پارک ژاپنی

بزرگترین باغ ژاپنی ترکیه، در قونیه قرار دارد که این پارک برای استحکام روابط ترکیه و ژاپن ساخته شده است.


بنای یادبود سهیدلری آبیدسی

این بنا به یادبود شهدای جنگ ساخته شده و در نزدیکی موزه مولانا قرار گرفته.


موزه باستان شناسی قونیه

این موزه یکی از جاذبه های مهم گردشگری شهر قونیه هست، آثار دوره های مختلفی مثل نوسنگی، عصر آهن، بیزانس، روم، مفرغ میانه و قدیم رو در خود جای داده. مثلا تابوت های رومی در این موزه هست. در قسمت درونی موزه و باغچه، محراب ها، سنگ های گور، ستون های سنگی یادبود و استخوانهای متعلق به دوره روم و بیزانس در معرض دید عموم قرار دارد.  حفاری انجام شده سبب شد تا موزاییک های پایه متعلق به کلیسا برداشته شده و به موزه انتقال یابد.


مسجد شمس تبریزی

مسجد شمس تبریزی در سمت شمالی مسجد شراف الدین در داخل پارک شمس قونیه قرار گرفته . این بنا در ۱۵۱۰ به وسیله امیر اسحق گسترده و بازسازی شد. در داخل مسجد تربتی ست که همگان معتقدند این تربت جایگاه خود شمس تبریزی است . امروزه تربت این شیخ بزرگ ، شمس تبریزی یکی از مراکز اصلی زیارت کنندگان است.

مسجد جامع عزیزیه

مسجد جامع عزیزیه در کنار بازار شهر قونیه و در ناحیه شلوغ و پر رفت و آمد اون قرار گرفته است. در سال ۱۶۷۶ توسط «مصطفی پاشا» که یک مشاور دادگاه بود ساخته شد و بعد از یک آتش سوزی در سال ۱۸۶۷ تجدید بنا شد. مسجد جامع عزیزیه به خاطر سبک معماری بیرونی و نقاشی های داخلی بسیار منحصر بفردش، مورد توجه بازدیدکنندگان و گردشگران قرار می گیره. سبک معماری مسجد عزیزیه تلفیقی از معماری باروک و معماری سنتی عثمانی است، اگرچه برخی خصوصیات این بنا منحصر بفرد بوده و در هیچ بنای دیگری پیدا نمی شود. وجود دو مناره که شامل ایوان هم هستند و عدم دسترسی راحت به سقف اصلی از خصوصیات اصلی این بناست. یکی دیگه از خصوصیات جالب این مسجد، عریض تر بودن پنجره ها نسبت به درهای آن است. این مسجد از مهم ترین جاذبه های گردشگری شهر قونیه میباشد.


تپه و مسجد علاء الدین

این تپه توسط سلطان سلجوقی ساخته شد و و در وسط شهر قونیه قرار دارد که امروزه به عنوان پارک از آن استفاده میشود. تپه دو قسمت زیبا و دیدنی دارد ۱- مسجد علاءالدین ۲- باقی مانده های کاخی قدیمی در قسمت شمالی تپه. سنگ نوشته ای در این تپه وجود دارد که قدمتش به سال ۱۲۲۱ میرسد.  مسجد علاء الدین از قدیمی ترین آثار تاریخی دوران سلجوقیان بوده و در روی تپه علاءالدین بنا شده . در دوره رکن الدین مسعود اول سلطان سلجوقی،شروع به ساخت این بنای زیبا کردند و در زمان علاء الدین کیقباد اول به اتمام رسید. در محوطة مسجد مزارهای مسعود یک، قلیچ آرسلان، رکن الدین سلیمان دو، غیاث الدین کیخسرو، قلیچ آرسلان چهار و غیاث الدین کیخسرو سه قرار دارد.


موزه آتاتورک

خانه آتاتورک که در سال ۱۹۱۲ ساخته شده بود از طرف مردم قونیه به آتاتورک به عنوان هدیه باز گردانده شد. در سال ۱۹۶۴ به عنوان موزه مورد استفاده و بازدید عموم قرار گرفت. در این موزه لباسها و وسایل استفاده شده ی آتاترک، مدارک جنگ آزادی ترکیه، عکسها و روزنامه ها در معرض نمایش قرار گرفته. این بنا یکی از معماریهای با شکوه قرن ۱۹ می باشد.

 

 

 


مسجد شرف اوغلو

این مسجد یکی از مساجد تاریخی ترکیه در جنوب غربی شهر قونیه است که تاریخ ساختش به قرن سیزدهم میلادی برمیگردد.


باغ های مرام

مِرام در واقع منطقه ییلاقی در حاشیه ی شهر قونیه قرار دارد که محل زندگی تابستانی مولانا و مریدانش بوده و اشعار مثنوی در آنجا سروده شده. مجالس وجد و سماع هم در همین محل اجرا می شده. خانه ای متوسط که نسبتا ساده تزیین شده و در کنار آن مسجد کوچکی بنا شده. ایوان خانه مشرف به رودخانه و مناطق سرسبز و خوش منظره می باشد. این خانه ییلاقی به همراه باغچه سرا ( مقبره ی کنونی ) از طرف سلطان علاء الدین جهت سکونت به پدر مولانا هدیه شده بود. برای رفتن به منطقه مرام باید از تاکسی استفاده کرد. در این منطقه مقبره طاووس بابا و چند تن دیگر از مریدان مولانا هم وجود دارد.

مقاله‌های دیگر